Discount Bubble Streamline Icon: https://streamlinehq.com BLACK FRIDAY: slevy až 65 % na značku Tenson při zadání slev. kódu TENSON30 v košíku. Platí i na již zlevněné produkty do 30.11. Podmínky BF

Jak vybrat florbalovou čepel?

Florbalová čepel je prakticky tou nejdůležitější součástí florbalové hokejky. Nejvíce ovlivňuje vlastnosti celé florbalové hole při samotné hře. Většině hráčů florbalu nezáleží tolik na vlastnostech samotného shaftu, jako právě na čepeli. Při výběru nezapomeňte na to, že značka florbalové hole a čepele se musí shodovat. Každý výrobce má svůj originální tvar a mřížkování čepele. Mohou se lišit velikostí, vyhloubením (konkávností) a mírou předzahnutí celkově. Více o jednotlivých parametrech čepelí se dočtete níže.

Strana čepele

Stranu čepele vybírejte stejně jako stranu florbalové hole - pokud při hraní držíte na florbalce levou ruku dole, vybírejte čepele na levou stranu a opačně, pokud držíte hůl s pravou rukou dole, vybírejte čepele na pravou stranu.

Při držení florbalky:

levá ruka dole = čepel na levou stranu
pravá ruka dole = čepel na pravou stranu

Tip: u nás v e-shopu najdete při výběru čepelí označení strany čepele stejné jako u florbalek - levá ruka dole x pravá ruka dole. Nemůžete se splést :)


Zahnutí čepele

Každý výrobce se tvarem svých čepelí snaží oslovit co nejvíce typů hráčů, aby si každý mohl vybrat podle svého stylu hry. V nabídce tedy naleznete čepele od úplně rovných až po čepele hodně předzahnuté s velkým vyhloubením – konkávností.

Rovná čepel vyniká přesností přihrávek, možností spolehlivě používat obě strany čepele a razantní střelou příklepem přes špičku. Naopak zahnutá čepel je skvělá na otočky, stahovačky, vodění balonku „za tělem“ a pohodlnému nabrání míčku při střele tahem. Zde je nutné podotknou, že každou čepel si můžete podle své potřeby po nahřátí přihnout.


Materiál / tvrdost čepele

Materiál čepele je dalším parametrem, který ovlivňuje celkový pocit z čepele/florbalky. Obecně rozdělujeme čepele na tvrdé, středně tvrdé a měkké, ale roli při výběru hraje i použitý materiál pro výrobu čepele.

Standardně se objevují dva materiály: PE (polyethylen) a PP (polypropylen). Každý z těchto plastů má odlišné vlastnosti, které ovlivňují pocit ze hry, kontrolu míčku i životnost čepele. Volba správného materiálu závisí na stylu hry a osobních preferencích hráče.

PE - polyethylen

  • Univerzální materiál vhodný pro každého, kdo si není jistý výběrem materiálu
  • Větší tvrdost – lépe drží tvar při střele
  • Dobré skluzové vlastnosti na povrchu míčku
  • Méně přilnavý – míček tolik „nedrží“ na čepeli
  • Vhodný pro silové hráče a razantní střely
  • Čepel lze tvarovat - bude držet požadovaný tvar

PP - polypropylen

  • Měkčí materiál – lepší kontakt s míčkem
  • Vyšší přilnavost – míček lépe „sedí“ na čepeli
  • Méně skluzný povrch – výhoda při technické hře
  • Může se více deformovat při střelbě
  • Oblíbený u technických hráčů preferujících kontrolu
  • Nelze dobře tvarovat - vrací se do původní stavu

TIP: Téměř každá čepel je z bekhendové strany na patce čepele označena kolečkem, ve kterém je namířena šipka k písmenům označující materiál, ze kterého je čepel vyrobena. U novějších čepelí je materiálové označení na krčku čepele pomocí písmenek PE nebo PP. Díky tomuto označení si můžete zjistit, jaký materiál čepele máte.

Označení materiálů čepelí u jednotlivých značek


Salming

  • Endurance - střední tvrdost (PE)
  • Touch Plus - měkká (PP)
  • Touch X - tvrdá (PP)

Unihoc

  • Soft - měkká (PE)
  • Medium - střední tvrdost (PE)
  • Hard - tvrdá (PE)
  • Feather Light - střední tvrdost (PP)
  • Titan - tvrdá (PP)

Zone

  • Medium - střední tvrdost (PE)
  • Medium+ - střední tvrdost (PE)
  • Hard - tvrdá (PE)
  • Air Soft Feel - střední tvrdost (PP)
  • Air Hard - tvrdá (PP)

Oxdog

  • NB - měkká (PE)
  • MB - střední tvrdost (PP)
  • NBC - měkká (PE) s carbonem
  • MBC - střední tvrdost (PP) s carbonem

Fatpipe

  • PE - střední tvrdost (PE)
  • PE-h - tvrdá (PE)
  • PP Boost - střední tvrdost (PP)
  • PP-H - tvrdá (PP)

Copyright © 2025 Getsport.cz

Created by